Saturday 28 November 2009

Kalamaksaõli

Eile käisin apteegis ning ostsin endale pudeli kalamaksaõli ning kavatsen seda igapäevaselt tarbima hakata. Olen veidi rasvade ja õlide teemat uurinud ning leidsin, et kalamaksaõli (ja kalaõli) on nii väärt kraam, et seda oleks patt vähemalt pimedal ajal mitte tarvitada.

Kalarasv sisaldab tervislikke Omega-3 rasvhappeid, mis tugevdavad immuunsüsteemi kaitsevõimet, kaitsevad südamehaiguste ja ajurabanduse eest, kiirendavad lihaste ja liigeste taastumist ning lihaskasvu, parandavad ajutegevust ning soodustavad rasvapõletust. Eriti tähtsal kohal neist EPA ja DHA, millel on tervisele väga kasulikud mõjud. EPA on põletiku, depressiooni, vähi, skisofreenia vastane. DHA toetab aju efektiivset töötamist, on jällegi depressioonivastane. EPAd ja DHAd on peale kala mujalt väga raske saada. Linaseemneõli sisaldab ALA-t (alfa-linoleenhapet), mis kehasiseselt muudetakse EPAks ja DHAks, kuid seda ka väga vähesel määral.

Kalamaksaõli ja kalaõli sisaldavad lisaks polüküllastumata rasvhapetele (mille alla kuulub ka Omega-3) ka erinevas variatsioonis küllastunud ja monoküllastumata rasvhappeid. Mõlemad on vajalikud ja kasulikud, kuid tuleb meeles pidada, et küllastunud rasvhappeid saab ka muudest allikatest, nagu näiteks punane liha ja piimatooted. Monoküllastumata rasvhapped (oliiviõli põhiline koostisosa) mõjuvad hästi insuliinitundlikkusele ning käituvad keharasvade põletajatena. Minu Apovit kalamaksaõli sisaldab üle poole monoküllastumata rasvhappeid, seega kaob oliiviõli tarbimise vajadus. Kui sind huvitab, siis hea kokkuvõtlik artikkel rasvade kohta on siin.

Kalamaksaõli ainsa naturaalse preparaadina sisaldab arvestatavas koguses D vitamiini, mis on ühtlasi antioksüdant, mis kaitseb DHA ja EPA rasvhappeid oksüdeerumast. D vitamiin on ka vajalik kaltsiumi imendumiseks, mis hoiab ära luude hõrenemise ja hambaaukude tekke (...). D vitamiini toodab inimene ise päikesevalguse abil. Päevitades veedetud pooltund annab umbkaudu 400µg D-vitamiini. Eesti tingimustes on talvel eriti see probleemiks ning inimestel on aastast aastasse D-vitamiini puudus. Mölleri ja siit Taanist ostetud kalamaksaõlid sisaldavad seda 200µg/100ml. Kuna maksimaalne soovitatav kogus on 1925 µg/päev, peaks selleks ühe päeva jooksul ära jooma pea-aegu 2l kalamaksaõli, mis käiks isegi minule selgelt üle jõu. Mittetahtlik üledoos on sisuliselt võimatu.

Kalamaksaõli sisaldab ka A vitamiini, mille spetsiaalne tarbimine ei ole tavapärase toitumise juures vajalik. Pigem vastupidi, A vitamiini soovitatud koguse ülempiir päevas on tervel täiskasvanul 3000µg ning toksiline toime väljendub alates 6500µg. Seega on muuhulgas A vitamiini sisaldus üks faktor, mis seab kalamaksaõli tarbimisele piirid. A vitamiini saab ka paljudest teistest toiduainetest. Näiteks süües 350g porgandit on päevane kogus A vitamiini juba käes (pean hakkama vist oma porgandi tarbimist piirama). 10ml (dessertlusikas) Apovit kalamaksaõli sisaldab 500µg A vitamiini, seega isegi ainsa A vitamiini allikana ei tohi teda tarvitada üle 6 dessertlusika päevas.

Kalaõli valmistatakse kogu kala massist, kalamaksaõli ilmselgelt ainult kala maksast. Kalaõli sisaldab suuremas koguses DHAd ja EPAd, kuid ei sisalda A ja D vitamiini. Kalamaksaõlis on lisaks DHAle ja EPAle veel nimetatud vitamiinid. Seega kui on soov suurendada tarbitud EPA ja DHA kogust ning samas A vitamiini normi mitte ületada, siis võib kas regulaarselt süüa rasvast kala (nt. lõhet) või lisaks kalamaksaõlile tarbida veel kalaõli. On saadaval ka kalaõli, millele on lisatud D vitamiini. Kui rahakott kannatab, siis võib hoopis seda kasutada kalamaksaõli asemel.

Kalamaksaõli soovitatakse tarvitada pigem õhtul (enne magamaminekut), sest siis on väiksem oht, et keha väärtuslikke rasvhappeid energiaks tarvitab. Kui tarvitad ka kaltsiumi, siis maksab see sisse võtta koos kalamaksaõliga (D vitamiini pärast). Seda võib tarvitada pidevalt aastaringselt, kuid kõige enam vajab keha seda pimdedal ajal. Kogusest sai räägitud, kuid nagu selliste asjade puhul ikka, täiuslikku kogust on raske määrata, see on individuaalne. Mina ei kavatse täpsust taga ajama hakata, võtan nii hommikul kui ka õhtul ühe lõuatäie otse pudelist :) Minu Apovit õli maitseb täiesti normaalselt. Mölleri omadest pidi sidrunimaitseline meeldivam olema.

Ehk siis hakake kalamaksaõli tarbima. Parim kink ka jõuludeks inimesele, kelle tervisest sa hoolid ;)

No comments: